Czym zajmuje się producent POS?

Praca kelnerów nie wygląda dzisiaj już tak jak dawniej. Niegdyś nie rozstawali się oni ze swoimi notatnikami i długopisami. To w nich spisywali zamówienia, które później nabijali na kasę. Praca była zwykle męcząca i trudna, wymagała również pełnego skupienia, zwłaszcza w ruchliwych lokalach. Dzisiaj jednak jest system POS, – http://gastro.pl/gastro-pos/ – który zmienił oblicze restauracji.

Stanowisko obsługi klienta

Generalnie, tym co tworzy producent POS jest stanowisko obsługi klienta. Należy do niego zaliczyć różnego rodzaju urządzenia, ale również oprogramowanie, dzięki którym sprawnie one działają. Stanowiska sprzedażowe pojawiają się dzisiaj w lokalach różnego rodzaju. Niezbędne są w restauracjach, często można je zauważyć jednak również w barach i sklepach.

Zadania POS

System POS ma jasno określone zadania. jest ich bardzo wiele, gdyż stanowisko powinno być wielofunkcyjne. Nadrzędnym zadaniem jest jednak usprawnienie pracy lokalu i optymalizacja jeśli chodzi o szybkość i dokładność obsługi. Na wdrożeniu systemu POS skorzystać powinni wszyscy, od właściciela lokalu, przez jego pracowników aż po klientów.

Producent POS – sprzęt ułatwiający pracę

Wydaje się, że producent POS ułatwia wykonywanie codziennych czynności pracownikom wszystkich szczebli. Kelnerzy, kucharze i kasjerzy nie muszą dziś już zapisywać ręcznie zamówień, ani podliczać rachunków. System wykonuje za nich sprawnie i szybko wszystkie tego typu zadania.

Jeśli zaś chodzi o pracowników wyższego szczebla, jak na przykład kadra zajmująca się finansami, ich praca jest prostsza dzięki temu, iż otrzymują rzetelnie uporządkowane w systemie dane. Sprawy finansowe stają się przejrzyste, dlatego też rozliczenia trwają krócej. Ponadto, o wiele łatwiej wdrażać usprawnienia i wprowadzać do lokalu nowe rzeczy, gdy ma się dostęp do przejrzystych danych finansowych.

Lepsza obsługa klienta dzięki producentowi POS

Nie ma wątpliwości, że system POS umożliwia lepszą obsługę klienta. Oczywiście, ostatecznie i tak decydujący jest czynnik ludzki, niemniej jednak, dzięki systemowi praca obsługi jest szybsza i o wiele dokładniejsza. Klienci nie muszą czekać zbyt długo na zamówienia, chociażby dzięki temu, iż po jego przygotowaniu kelner od razu otrzymuje w systemie informacje z kuchni. Podobnie, po złożeniu zamówienia od razu przekazuje je dalej, nie musząc fatygować się do pomieszczenia kuchennego.

Ważne jest również zastąpienie kas fiskalnych systemem POS. Zwykle kasy mają ograniczone możliwości jeśli chodzi o podliczanie kwot na rachunkach i ich generowanie. Producent POS natomiast przeważnie bardzo dba o to, aby stanowisko sprzedażowe pozwalało na kompleksowe załatwienie spraw rachunkowych. Stąd też kelner wprowadza jedynie zamówienie do systemu, w którym każdemu produktowi przypisana jest cena. Oprogramowanie sumuje ceny wszystkich produktów z zamówienia, a następnie generowany jest wybrany przez pracownika typ rachunku.

Różne typy stanowisk sprzedażowych

Oczywiście, producent POS posiada w swojej ofercie zwykle wiele różnego rodzaju stanowisk sprzedażowych. Różnią się one pod wieloma względami, a producent POS musi posiadać jak najszerszą ofertę, aby nie zniknąć z rynku. Chodzi o to, że każdy lokal potrzebuje czegoś innego. W niektórych restauracjach potrzeba więcej sprzętów niż w innych. Ponadto, jeśli lokal jest naprawdę duży, trzeba zainwestować w kilka ekranów i terminali. W mniejszych lokalach natomiast często wystarczy pojedynczy ekran, jeden terminal i drukarka.

Również oprogramowanie urządzeń może być mniej lub bardziej skomplikowane i zróżnicowane. Im więcej możliwości daje system POS, tym jest on oczywiście droższy. Prowadząc niewielki lokal nie ma sensu inwestować w najdroższy system z kilkudziesięcioma funkcjami. Wystarczy w takiej sytuacji najzwyklejsze stanowisko sprzedażowe z podstawowymi udogodnieniami. Niemniej jednak, jeśli lokal wymaga zainstalowania bardziej zaawansowanych urządzeń i oprogramowań warto się na to zdecydować. Przesadna oszczędność bowiem zwykle okazuje się nietrafionym pomysłem.